Oral history

 

Pornind de la ideea că liceenii de azi sunt prima generaţie care nu au nici un fel de experienţe proprii cu privire la anii comunismului, a dictaturii, în cadrul evenimentelor 1989 RETRO unul dintre cele mai importante programe a fost concursul de oral history întitulat

Decembrie 1989 – în amintirile familiale

oral history poszter

care a avut ca obiectiv aducerea în centrul atenţiei liceenilor de azi momentele istorice pe care nu au avut ocazia să le trăiască dar pe care părinţii lor, bunicii lor le-au trăit intens.

Oral history-ul este o cercetare istorico-narativă specifică etnografiei și antropologiei, prin care evenimentele trecute sunt povestite (și în același timp retrăite) de actorii sociali – părinți, rude, cunoștințe a participanților. Metoda în acest caz a funcționat ca o metodă de educație non-formală, elevii participanți completând într-un mod creativ informaţiile prezentate în manuale.

În etapa de pregătire și promovare a concursului a fost invitat T. Szabó Levente să vorbească despre importanța oral history-ului în cercetare și înțelegerea trecutului. Pe data de 19 octombrie 2009 renumitul istoric literar a ținut o prelegere cu titlul "Cuvintele sunt arme periculoase? Narația în cercetările de istorie literară și socială".

Rezultatele concursului au fost anunțate în cadrul unui seminar organizat pe data de 13.11. 2009 la Liceul Teoretic „Bartók Béla”. În cadrul acestui eveniment coordonatorul programului Sütő Egeressy Zsuzsa a evaluat lucrările primite și s-a desfășurat decernarea de premii, prin care elevii câștigători au preluat pachete de cărți (lista elevilor câștigători pot fi găsite în anexa I). Totodată participanții au vizitat Muzeul Mobil al Comunismului expus în ziua respectivă la Timișoara, un alt program al Fundației noastre din cadrul aceluiași șir de evenimente.

Pe lângă pachetele de cărți câștigate, revista culturală și socială Régi(j)óvilág a promis publicarea parțială a lucrărilor câștigătoare. Cele mai bune lucrări pot fi vizionate pe această pagină de web. În cadrul seminarului de închidere participanții se puteau despre celelalte programe ale Fundației și au putut viziona Muzeul Mobil al Comunismului.