Ifjúsági nap és műhelymunka

 

A 89 RETRO utolsó és egyben legrangosabb rendezvénye az „Ifjúsági nap és műhelymunka”, amelyre december 14-16-án kerül sor Temesváron. A jelentkező diákok több, a forradalmi megemlékezésekhez kapcsolódó rendezvényen vehettek részt, mint például kiállítás-megnyitók, forradalmi sajtóklub, ünnepi fórum és konferencia, illetve az emlékműsor záróünnepségének is tekintett Gála-műsor. Ugyanakkor, a hétfőn, december 14-én a rendezvény megnyitójaként az 1989-es forradalom helyszíneit bejáró sétán vehetnek részt az érdeklődők.

A program célja az volt, hogy lehetőséget adjon a politika, a demokrácia folyamatai iránt érdeklődő fiataloknak, hogy találkozzanak a rendszerváltások kulcsfiguráival, illetve a demokratizálódási folyamat politikusaival, szakértőivel. Az előadások mellett, meghívott szakértők segítségével műhelymunka keretén belül elemezték a hallottakat. Annak ellenére, hogy a programban megjelenő rendezvényeket nem mind az Integratio Alapítvány szervezte – a keddi nap szervezői a nagyváradi Participatio Alapítvány, a temesvári Szórvány Alapítvány és a Temesvár Társaság –, ez nem veszélyeztette a program célkitűzéseit.

A hivatalos program mellett meghívottaink között szerepeltek Somogyi Attila a Magyar Ifjúsági Szervezetek Szövetségének elnöke és Sándor Krisztina, a Magyar Ifjúsági Tanács vezetője is.