Múzeum bemutató

 

A program egyik legfontosabb eseménye a november 10-14-e között megrendezésre kerülő, négy városban – Kolozsváron, Nagyváradon, Aradon és Temesváron – megforduló Forradalmi Mozgó Múzeum volt.

A Múzeum középiskolások, egyetemi hallgatók és minden más érdeklődő számára lehetőséget kínált arra, hogy megismerkedjen a kommunizmus abszurditásaival, illetve a forradalom fontosságával és a demokráciával.

A múzeum egy osztályteremben felállítható labirintus-szerű szerkezet, amelyben egy szimbolikus V betűt jelző ajtóval ketté van osztva a kommunizmusról szóló rész, illetve a 89-es forradalomról szóló. Ugyanakkor öt tematikus részre osztható. Az első rész bemutatja a legvéresebb és leghírhedtebb kommunista diktátorokat képekben és videón. A második a kommunizmus történetének legfontosabb eseményeit mutatja be. A harmadik rész az anti-kommunista ellenállásokkal és az ellenük is harcoló titkosszolgálatokkal foglalkozik, bemutatva mi történt akkor, amikor 1989 előtt a különböző nemzet lakosságai lázadni mertek. A negyedik rész a romániai kommunizmust, míg az ötödik a forradalmat mutatja be.

A klasszikus muzeális kiállítás mellett audio-vizuális anyagok, illetve felpróbálható tárgyi elemek és a polcról levehető könyvek biztosították a hangulati elemeket. Továbbá, minden résztvevőnek lehetősége nyílt kvíz-játékban bizonyítani a szerzett tudást.

Az egy héten át tartó eseménysorozat alatt, a Múzeum minden nap más városban állt meg:

  • - Kolozsváron, november 10.-én a Báthory István Elméleti Líceumból indultunk
  • - Nagyváradon, november 11.-én a Partiumi Keresztyén Egyetemen dísztermében álltunk meg
  • - Aradon, november 12-én a Csiky Gergely Iskolacsoport fogadott
  • - Temesváron, november 13-án a Bartók Béla Elméleti Líceum dísztermében zártuk kiállításunkat.

Ezennel köszönjük mindenkinek, aki a helyszíneken segítette a program sikeres lebonyolítását, kiemelten Hadnagy Évának, Mándra Juditnak és Pócsai Sándornak.

A múzeum egyes elemei, megtekinthetőek voltak a Társadalom struktúrái szimulációs játék, illetve az Ifjúsági nap és műhelymunka ideje alatt is.