Descrierea muzeului mobil

 

În perioada 10-14 noiembrie Fundația Integratio a organizat un muzeu mobil al comunismului, care a avut ca obiectiv prezentarea ororilor comunismului și comemorarea Revoluției din 1989. Muzeul a fost expus în patru locații diferite – pe 10 noiembrie la Liceul Teoretic "Báthory István" din Cluj Napoca, pe 11 noiembrie la Universitatea Creștină Partium din Oradea, pe 12 noiembrie la Grupul Școlar "Csiky Gergely" din Arad și nu în ultimul rând în Timișoara la Liceul Teoretic "Bartók Béla" din Timișoara – fiind astfel accesibil tinerilor interesați de istoria recentă. În Timișoara muzeul a fost expus două zile, vineri 13 și 14 noiembrie, fiind vizitat de mai mult de 250 de persoane.

Expoziția a atins cinci teme importante din timpul comunismului: un timeline cu cele mai importante date legate de comunism, cei mai importanți și cruzi dictatori, luptele de rezistență și revoluțiile din această perioadă, comunismul românesc și nu în ultimul rând revoluția din 1989.

Alături de exponatele clasice vizitatorii puteau viziona și asculta materiale audio-video despre dictatori, despre protestele şi revoluțiile anti-comuniste, comunismul din România, defilările din 23 august şi Revoluția din decembrie 1989. Atenția multor vizitatori a fost captată de un palton de piele autentic purtat de agenții Securității prin anii '50-'60. La ieșire fiecare participant putea să completeze un scurt quiz, având șansa să câștige calendare, pixuri și alte materiale promoționale.

Pentru a asigura accesul unui public larg la materialele muzeului, s-a realizat şi un DVD al Muzeului mobil care va fi distribuit şcolilor şi organizaţiilor de tineret interesate.

Succesul programului nu s-ar fi realizat fără ajutorul lui Hadnagy Éva, Mándra Judit și Pócsai Sándor, care ne-au ajutat pe plan local și nu în ultimul rând tuturor voluntarilor din locațiile vizitate.