Az emléksétáról

 

A 89 RETRO egyik fontos rendezvénye a forradalom szimbolikus újraélésének is tekinthető, 2009. december 14.-én megrendezésre került Forradalmi Emlékséta. A sétát egy népszerűsítő kampány előzte meg, hiszen Alapítványunk minden olyan érdeklődő részvételére számított, aki újra szeretné látogatni, vagy most szeretne ismerkedni a forradalom helyszíneivel, szemtanúk meséiből.

A sétát, Balaton Zoltán nyugdíjazott tanár úr vezette, aki jól ötvözte személyes élményeit és a történelmileg elfogadott tényeket, mintegy felrajzolva az akkori eseményeket. A kicsi, de lelkes hallgatóság több kérdést is megfogalmazott az események menetére, homályos pontjaira.

A séta sajátos logikát követve a Bartók Béla Elméleti Líceumtól indult, ahol Erdei Ildikó, Alapítvány munkatársa és a líceum tanára mesélt 89-es élményeiről, hiszen a forradalom kirobbanásakor fiatal tanítónőként éppen iskolai szolgálatos volt.

Ezután a résztvevők csapata sorra hagyták el az állomásokat: a Kütl tér, a Főtér, az Opera, az akkori Szabadság tér (jelenleg Jenő herceg) és végül a belvárosi Református Templom.